Okuma Köşesi Nasıl Hazırlanır?

Kitap okumayı sevenler için, iyi planlanmış bir okuma saati son derece mutlu eden anlardan biridir. Soğuyan havalarda battaniyenin altında, yazın balkonda güneş teninizi ısıtırken… Kitap ile bütünleşip ona odaklandığınızda tüm dünya arka planda kalır. İyi bir kitap okuma saati düzenlemek için gerekli olan birtakım unsurlar vardır. Bunlardan en önemlisi iyi bir okuma köşesi oluşturmaktır. Biz de bu yazımızda keyif dolu kitap okuma saatleri yaşamanızı sağlayacak kitap okuma köşesi nasıl yapılır, ondan bahsedeceğiz!

Kitap Okuma Köşesi Hazırlama Önerileri

Kış mevsiminin kendini hissettirdiği bu soğuk günler tam da kitabınızı ve kahvenizi elinize alıp okuma keyfi yapma zaman değil mi? Üzerinizde battaniye, elinizde en sevdiğiniz kitap, camdan dışarı baktığınızda lapa lapa kar… Siz de bu hayalde bize katılıyorsanız, bu keyfi daha da yoğun yaşamanızı sağlayacak bir önerimiz var: Kitap okuma köşesi! Sizin düzenlediğiniz, size ait ve çok huzurlu!

Okuma Köşesi için İhtiyacınız Olanlar

Kitap okuma köşesi, evdeki modunuzu değiştirecek bir alandır. Bu sayede kitabınıza odaklanıp anın tadını daha kolay şekilde çıkarabilirsiniz. Biz de sizin için harika bir kitap okuma köşesinin nasıl olacağını araştırdık ve en güzel fikirleri bir araya getirdik. Okuma köşesinde kullanabileceğiniz ürünlerin ayrıntılarına geçmeden önce okuma köşesi hazırlama ipuçlarından bahsedelim:

  • İlk olarak okuma köşesini kendiniz için dekore ettiğinizi unutmayın. Yani bu alana sevdiğiniz şeyleri ekleyip dikkatinizi dağıtan şeyleri bu alandan uzaklaştırın. Böylece okuma sürenizi uzatabilirsiniz.
  • Kitap okuma köşesinin mümkün mertebe ışıklı olmasına dikkat edin. Bu alana her ne kadar yapay ışık ekleyecek olsanız da doğal ışığın yeri ayrıdır. Bu yüzden ne kadar ışıklı, o kadar keyifli!
  • Okuma köşesi için ışık seçiminden bahsettik. Birazdan detaylı şekilde ışıklandırmanın nasıl olması gerektiğini anlatacağız ama genel olarak bu alandaki aydınlatmanın gözlerinizi yormaması önemli. Hem okuma motivasyonunuz hem göz sağlığınız için led ampül modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Okuma köşesi aynı zamanda dinlenme köşesidir. Yani okuma köşesini oldukça rahat şekilde dekore etmeniz gerekir. Rahat bir koltuk, ayaklarınızı uzatabileceğiniz bir puf ve küçük bir sehpa ile uygun konforu sağlayabilirsiniz.
  • Koltuğunuzu yerleştireceğiniz yerin kitaplığa ya da kitap rafına yakın olmasına özen gösterebilirsiniz. Böylece oturduğunuz yerden kolayca kitaplarınıza ulaşabilirsiniz.
  • Okuma köşenize dekoratif olarak güzellik katacak ürünleri de bu alana yerleştirebilirsiniz. Kokulu mumlar, çiçekler, ufak biblolar… Böylece okuma alanınızda çok daha keyifli hissedebilirsiniz.


Aydınlatma Ürünleri

Okuma köşesi oluşturma ayrıntıları
Okuma Köşesi Oluşturma, 2 Adet Led Kitap Okuma Işığı Led Lamba

İlk olarak aydınlatmadan bahsedelim. Çünkü bir okuma alanı için en önemli olan kriterlerden biri aydınlatmadır. Kusursuz bir okuma deneyimi yaşamanız için ortamın doğru aydınlıkta olması gerekir. Özellikle kış mevsiminde havaların erken karardığını düşünürsek konforunuz için en doğru aydınlatmaları seçmeniz önemlidir.

  • Gözlerinizin yorulmaması için klasik ampüllerdense led lambaları tercih edebilirsiniz.
  • Lambanın kısılıp açılma özelliği olmasına dikkat edebilirsiniz.
  • Ayrıca yine portatif, hareket ettirebileceğiniz lambaları seçebilirsiniz. Bu sayede ışığı kontrol altında tutabilirsiniz.


Koltuk ya da Puf

Okuma köşesi nasıl hazırlanır
Adım Adım Okuma Köşesi Nasıl Hazırlanır? Puf Koltuk

Koltuk, oturma köşesinin vazgeçilmez ürünüdür. Hatta bir okuma köşesi hazırlarken almanız gereken ilk ürün koltuktur diyebiliriz. Okuma köşesi için berjer, puf, köşe koltuk ya da L koltuk tercih edebilirsiniz. Okuma köşesine yerleştireceğiniz koltuğu seçerken de dikkat etmeniz gereken kriterler vardır. Bu sayede çok daha konforlu bir okuma saati geçirebilirsiniz.

  • İlk olarak tabii ki oturduğunuz alanın rahatlığına önem vermeniz gerekir. Uzun saatler oturup kitap okuyacağınız bu alanın rahat olması gerekir.
  • Koltuğun yerinin de önceden en doğru şekilde ayarlanması gerekir. Koltuğun bulunduğu alan ile kitaplık/kitap rafı arasındaki mesafenin az olması daha konforludur. Bu sayede istediğiniz kitaba istediğiniz anda ulaşabilirsiniz.
  • Okuma köşesi için seçeceğiniz pufun ya da berjerin rengini, köşenize uygun seçebilirsiniz. Uygunluk derken aslında bir ahenkten bahsediyoruz. Yani her şeyi aynı renkte seçmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine farklı tonları bir araya getirerek eşsiz görüntüler oluşturabilirsiniz.


Kitaplık ya da Raf

Bofigo Dekoratif 5 Raflı Kitaplık Metal Kitaplık Beyaz
Okuma Köşesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edebilirsiniz, 5 Raflı Kitaplık

Okuma köşesinden bahsederken tabii ki kitaplık ve kitap rafları da büyük bir önem taşır. Adı üstüne, okuma köşesi hazırlayacağınız için okunacak materyallerin aynı alanda durması gerekir. Bunun için de tabii ki en şık ve kullanışlı ürünler kitaplıklardır.

  • Kitaplığınızı seçerken elinizdeki okunacak materyallerin miktarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Buna uygun büyüklükte bir kitaplık seçmeniz evin düzeni açısından daha doğru olur.
  • İstediğiniz kitaba kolayca ulaşabilmeniz ve bir düzen sağlayabilmeniz için de kitaplıklar son derece kullanışlıdır.
  • Okuma köşesini oluşturduğunuz alan daha küçükse ve yer kısıtınız varsa kitaplık yerine duvar raflarını da tercih edebilirsiniz.
  • Ayrıca kitaplıkları dekoratif eşyalar ile de süsleyebildiğiniz için bu ortamın çok daha hoş olmasını sağlayabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Elektronik Eşyalar

Kobo Libra H2O E-Kitap Okuma Cihazı - Siyah
Rahat, Konforlu ve Huzurlu Bir Okuma Alanı Oluşturun! E-Kitap Okuma Makinesi

Kitap okumak için mutlaka yazılı kağıtlara ihtiyacınız yok. Elektronik olarak kitap okumanızı sağlayacak e-kitap okuyucular da aslında aynı şey için kullanıyor. Genel olarak okuma saatlerinde elektronik eşyalarınızı yanınızdan uzaklaştırmanız dikkatinizi toplamanız açısından daha doğru olsa da, kitap okumanızı sağlayacak tablet ve elektronik ürünler, bunun dışında kalıyor. Yani eğer kitapları kullanıyorsanız mümkün mertebe elektronik cihazlarınızı yanınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Ama kitabınızı e-kitap okuyucudan okuyacaksanız keyfinize bakabilirsiniz!


Battaniye ya da Koltuk Şalı

Elart Örgü Tv Battaniyesi-Koltuk Şalı Hardal (130x170cm)
Okuma Köşesi ve Okuma Köşesine Yakışacak Ürünler, Koltuk Battaniyesi

Özellikle kış aylarında kitap keyfine sıcak bir çay kahve ya da bir battaniye eşlik eder. Dışarıda kar yağıyorken ya da hava dışarı çıkamayacak kadar soğukken sıcacık battaniyenize sarılıp evde kitap okuyabilirsiniz. Ayrıca hafif serin bahar ve yaz aylarında da yine bu örtüleri kullanabilirsiniz. Yine koltuk şalı da battaniye ile aynı etkiyi sağlar.

  • Koltuk şallarınızı ve battaniyeleri koltuğun kenarında muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede ona ihtiyacınız olan her anda battaniyeniz yanınızda olur.
  • Koltuğun kenarına yerleştirdiğiniz bir battaniye aynı zamanda dekoratif olarak da okuma köşesine şıklık katar.
  • Bu örtüleri seçerken kendi zevklerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz.


Okumak İstediğiniz Kitaplar, Dergiler ve Daha Fazlası

Kendine Ait Bir Oda - Virginia Woolf
Okuma Köşesi Oluştururken Dikkat Edebilecekleriniz, Kendine Ait Bir Oda

Ve tabii ki kitaplar! Okuma köşesinden bahsedip de kitapları atlamak olur mu hiç? Okuma köşenize yakışır şekilde yerleştirdiğiniz bir kitaplığa sevdiğiniz tarzdaki kitapları da eklemeniz gerekir. Ayrıca dergileri, gazeteleri ya da diğer okuma ürünleri de bu alanda toplayabilirsiniz. Okuma köşesine eklediğiniz kitapları ayrı ayrı kategorize ederek kendiniz için bir okuma planı da oluşturabilirsiniz.

Son olarak okuma köşesine zenginlik katacak birkaç dekorasyon ürünü ile son dokunuşları yapabilirsiniz. Kendi tarzınızı yansıtacak, kendinizi mutlu hissetmenize yardımcı olacak ürünleri okuma köşesine yerleştirebilirsiniz. Bu ürünleri seçerken motivasyonunuzu düşürmeyecek, dikkatinizi dağıtmayacak olanları seçmeniz okuma saatinizin daha konforlu olmasını sağlar.